Niektorí obyvatelia regiónu trávia letnú dovolenku aj v Maďarsku

06.08.2010 Vranov nad Topľou

Vranov nad Topľou 6. augusta (TASR) - Počas horúcich letných dní odchádzajú ľudia na východe Slovenska za oddychom a relaxom k vodným nádržiam alebo využívajú služby mestských kúpalísk.
Mnohí však podobne ako po minulé roky trávia dovolenku u našich južných susedov. Maďarsko ich láka ľahkou dopravnou dostupnosťou a hustou sieťou akvaparkov.
Kúpaliská na severovýchode Maďarska sú doménou hlavne obyvateľov Košíc. Počas prázdnin zapĺňajú autá s košickými evidenčnými číslami priľahlé parkoviská už od 9.00 h. Výnimkou nie sú ani dovolenkári z viacerých miest Zemplína. Najčastejšie sú to Trebišovčania, Michalovčania, Humenčania či Vranovčania. Za oddychom prichádzajú aj Prešovčania i ľudia zo vzdialenejších regiónov Slovenska. Zo zahraničných turistov sú to hlavne Poliaci.
Možností na kúpanie je viacero. Východniari môžu využiť služby kúpalísk hneď za hranicami s Maďarskom v neďalekom Sárospataku. Iní cestujú ďalej napríklad do Tiszaújvárosu, Mezökövesdu, Bogácsa, Kisvárdy či mesta Hajdúszobosló.
"Dovolenku v Maďarsku absolvujeme s rodinou každoročne. Ide o zaslúžený relax po niekoľkých dňoch strávených turistikou po slovenských horách, je to už taká naša rodinná tradícia, " uviedla pre TASR 35-ročná Zuzana z Vranova nad Topľou. Ako dodala, najčastejšie navštevuje mesto Tiszaújváros. Podľa jej slov sa tam nachádzajú bazény pre plavcov, bazény s umelým vlnobitím či termálnou vodou liečiacou ochorenia pohybového ústrojenstva, ako aj gynekologické a kožné choroby.
"Špeciálne sa mi páči bazén pre malé deti, do ktorého nevstupujú dospelí. Na naše ratolesti pri šantení zároveň dohliada plavčík, takže rodičia môžu na chvíľu na horúcom slnku aj privrieť oči, " poznamenala Vranovčanka. Aj keď nehovorí maďarsky, s komunikačnou bariérou sa podľa nej stretáva len výnimočne. "Obsluhujúci personál v reštauráciách či bufetoch rozumie slovensky, jedálne lístky sú preložené do slovenčiny, v ojedinelých prípadoch sa dohovorím anglicky. Angličtinu však využívam veľmi zriedka, " konštatovala.
Pre mnohých rekreantov je výlet do Maďarska len jednodňovou záležitosťou. Tí, ktorí chcú zostať dlhšie, sa môžu ubytovať v miestnych hoteloch, súkromných penziónoch či autokempingoch, ktoré sú často v blízkosti areálov kúpalísk. Jednoposteľová izba v penziónoch stojí na noc v prepočte asi 20 eur, apartmán viac ako 5O eur, ceny za ubytovanie sa však môžu pohybovať smerom hore, ako aj nadol v závislosti od lokalít a nárokov rekreantov. Za stravu a nápoje platí našinec v prepočte podobné sumy ako na Slovensku.
 

Vyberte región